Ața dentară: Ce este, cum se folosește și tot ce trebuie sa știi

Ața dentară: Ce este, cum se folosește și tot ce trebuie sa știi

Fiind medic stomatolog asta îmi oferă o mică fereastra în felul în care trăiesc oamenii prin intermediul discuțiilor pe care le avem înainte și după tratamente.

Poate o sa vi se pară ciudat dar majoritatea oamenilor sunt foarte vorbăreți pe scaunul stomatologic. Îmi place sa cred ca asta se datorează faptului ca oamenii mă considera o persoana cu care vorbești ușor, dar cel mai probabil se datorează anxietății fata de medicul stomatolog.

Ața dentară - Istoric, cum se folosește și alternative

Discutand cu pacienții de-a lungul timpului am constatat spre surprinderea mea ca un procent foarte mic din pacienți folosesc în mod regulat ața dentară. Acest lucru poate fi unul din motivele pentru care avem halenă bucală (ne miroase gura).

Am scris un articol acum ceva timp pe care vă recomand sa îl citiți despre ce cauzează respirația urât mirositoare.

În acest articol vei găsi tot ce trebuie sa știi despre ața dentară: istoria aței dentare, tipuri de ață dentară, cum se folosește corect și de ce oamenii o folosesc așa puțin.

Istoria aței dentare

Majoritatea surselor istorice sunt de acord că ața dentară a fost inventată de un dentist din New Orleans, Statele Unite ale Americii în 1815. El a început sa recomande pacienților lui sa folosească o ață subțire de mătase cu care aceștia sa se curețe între dinți.

Numele lui era Levi Spear Parmly.

He recommended the cleaning to be done “through the interstices of the teeth, between their necks and the arches of the gum, to dislodge that irritating matter which no brush can remove and which is the real source of disease.”

El considera că folosirea acestui fir de mătase este cel mai important pas al igienei dentare. Luând în considerare numărul mare de carii interproximale (între dinți) pe care îl văd la pacienți tind sa ii dau dreptate. O mare prevalență de carii interdentare nu este surprinzătoare pentru ca suprafețele dintre dinți sunt cel mai greu de curățat corespunzător.

Periajul dentar corespunzător curăța așa cum trebuie restul suprafețelor dentare, dar periuța dentară, fie ea manuală sau electrică nu poate ajunge în spațiile dintre dinți. Pentru pacienții care au dinții cu treme (spațiați) exista periuțele interdentare însă vom păstra acest subiect pentru un articol ulterior.

Ața dentară nu era disponibilă publicului la scară largă până în 1882 când o companie numita Codman and Shurleft a început să o producă. Și au început cu o ață dentară realizată din fir de mătase, necerat. În 1898 Johnson & Johnson Corporation a primit un patent pentru realizarea unei ațe dentare realizate din același fir de mătase folosit de mediciii chirurgi pentru suturi.

După cum vă puteți imagina a durat ceva timp pană ce ața dentară a fost adoptată la scară largă (deși termenul "la scară largă" nu este unul tocmai corect deoarece procentul de pacienți care folosesc ața dentară este scăzut chiar și acum după 200 de ani de la inventarea ei).

Ața dentară a mai căpătat popularitate chiar înaintea Celui De-al Doilea Război Mondial când un medic din Mississippi, Statele Unite ale Americii numit Charles Bass a inventat ața dentară de nailon. Marele avantaj al acestei față de cea de mătase era rezistența crescută la abraziune.

Cum folosim ața dentară

Ca medic stomatolog utilizarea aței dentare cel puțin o dată pe zi, de preferat înainte de efectuarea periajului dentar. Motivul pentru aceasta este acela ca prin folosirea aței dentare înlăturăm resturile alimentare rămase între dinți și ulterior prin periaj putem expune suprafețele dintre dinți la fluorul atât de necesar pentru protecția lor.

Fluorul este un mineral esențial în procesul de remineralizare al smalțului dentar, care este un proces reparator în care organismul încearcă să repare stricăciunile cauzate de carii și acizii din alimente. Acest proces se întâmplă în mod natural în cavitatea nostră orală permanent prin intermediul salivei și este un proces esențial pentru sănătatea noastră. Fără acest proces reparator și protector dinții noștri ar face carii în câteva săptămâni.

Ața dentară vine de obicei ambalată într-un recipient de plastic ce conține o rolă de 5 pană la 100 de metri de ață dentară. Firul din interiorul recipientului de plastic poate fi derulat trăgând de el de la capătul liber. Recipientul de plastic are de obicei, de asemenea o mică lamă pe care o puteți folosi pentru a tăia o bucata de 30-40 cm de ață dentară pentru a o folosi. După ce o tăiați ața dentară se înfășoară la ambele capete pe degetele arătătoare ale fiecărei mâini lăsând câțiva centrimetri nerulați pe degete și aceasta este porțiunea care se va folosi pentru curățarea dinților. Apoi poziționați aceasta porțiune între fiecare pereche de doi dinți adiacenți din gura dvs.

Vă recomand sa începeți de la mijlocul gurii, dintre cei doi incisivi centrali și să avansați spre spatele cavității bucale. Veți face lucrul acesta până toate spațiile interproximale sunt curățate. De asemenea vă recomand să folosiți câteva bucăți de ață dentară pentru a realiza curățarea întregii guri. Motivul pentru aceasta este că atunci când ne curățăm zonele dintre dinți, ața dentară se va încarca cu bacterii pe care le avem în spațiile interdentare și pe putem împinge subgingival. Cu cât este mai încărcată bacterian ața dentară, cu atât crește posibilitatea inseminarii bacteriene.

Tipuri de ață dentară

Ața dentară este realizată din diverse materiale și este disponibilă în mai multe forme fiind împărțită în câteva categorii majore:

  • Ață dentară cerată
  • Ață dentară necerată
  • Bandă dentară
  • Ața dentară expandabilă sau Superfloss (Super ață dentară)

Ața dentară cerată

Ața dentară cerată este în general un tip de ață dentară monofilament care este acoperită de un strat special de ceară menită să faciliteze alunecarea acesteia printre dinți, în special între dinții cu contacte foarte strânse interdentare.

În secțiune acest tip de ață dentară este plată. Acest profil ii permite sa alunece foarte ușor pe peretele dintelui în zona interproximală (zona dintre dinți). Dacă nu este manevrată corect ața dentară cerată poate răni papila interdentară (gingia dintre dinți) pentru ca aluneca foarte ușor și depășește cu ușurință punctele de contact interdentar.

În general ața dentară cerată este mai scumpă decât ața dentară necerată.

Caracteristiciile aței dentare cerate:

  • Este acoperită cu un strat special de ceară
  • Secțiune plată
  • Alunecă ușor între dinți
  • Utilă pentru contacte strânse între dinți, dinți intercalați sau dinți necorectați ortodontic.
  • In general mai scumpă
  • Poate afecta papila interdentară dacă nu este folosită corect.

Ața dentară necerată

După cum sugerează și denumirea acest tip de ață dentară nu este acoperit cu acel strat special de ceară. Din acest motiv nu alunecă în spațiul interdentar așa ușor. Sunt două tipuri de de ceară dentară necerată: monofilament și multifilament.

Ața dentară necerată monofilament este de obicei construită dintr-un fir mai gros care nu se descompune în fire mai mici când este utilizat intens.

Ața dentară necerată multifilament este realizată din mai multe filamente împletite sau răsucite într-un filament mai mare.

Ața dentară necerată este în general utilizată atunci când avem spații interdentare mai mari (diastemă sau treme) sau atunci când contactele interdentare nu sunt așa puternice.

Dacă folosim ața dentară necerată între dinți cu contacte interdetare strânse unul din două lucruri se poate întâmpla: fie ața dentară se rupe (în cazul celei monofilament) sau filamentele se separă (în cazul celei multifilament). Asta nu înseamnă ca acest tip de ață dentară nu poate fi folosită pentru spații interdentare strâmpte, doar ca nu este creată pentru acest scop și că ar trebui să luați în considerare acest lucru când achiziționați ață dentară.

Caracteristiciile aței dentare necerate:

  • nu este acoperită de acel strat de ceară specială
  • în general este circulară în secțiune
  • utilă pentru dinți spațiați sau cu contacte interdentare mai slabe
  • în general mai ieftină
  • poate fi monofilament sau multifilament

Banda dentară

Banda dentară curățând spațiile interproximale

Banda dentară este un tip de ață dentară cerată care este mai lată. Profilul ei fiind de asemenea plat, aceasta îi permite de asemenea să treacă foarte ușor în spațiul interdentar.

Banda dentară a fost introdusă relativ recent în igiena dentară, deci nu foarte lume este familiarizată cu ea.

Este folosită în același mod ca și ața dentară cerată sau necerată: este trecută printre dinți cu mișcări în sus-în jos până ce spațiile interdentare precum și suprafețele de sub linia gingiei sunt curățate.

Altă diferență între banda dentară și ața dentară normală este acela ca banda dentară este ușor mai gentilă cu gingiile.

Caracteristiciile bandei dentare:

  • mai lată ca ața dentară normală
  • este cerată
  • gentilă cu spațiul gingival
  • curată bine spațiile interdetare

Ața dentară expandabilă sau Superfloss

Ața dentară expandabilă sau Superfloss

Ața dentară expandabilă este un tip de ață dentară necerată care își mărește diametrul când o folosim datorită contactului cu saliva. În general este un tip de ață dentară multifilament.

Ața dentară expandabilă este folosită pentru a curăța suprafețe interdentare largi sau dinții care sunt tratați ortodontic. De aceea mai este numită ață dentară ortodontică. Acest tip de ață dentară este foarte gentilă cu gingiile datorită proprietăților ei de a-și mări volumul.

Acest tip de ață dentară poate fi folosit cu success în a curața punțile dentare sau implanturile.

Alternative la ața dentară

Toate bune și frumoase până în acest punct, dar ce se întâmplă dacă un pacient nu vrea sa folosească ața dentară? Păi, în primul rând acel pacient se încadrează în cei 80% din populație care nu folosește regulat ața dentară.

Din fericire există câteva alternative la ața dentară mai mult sau mai puțin eficiente.

Irigatoarele orale

Irigatoarele orale ca alternativă la ața dentară

Irigatoarele orale se comercializează în diferite forme și mărimi. Unele au nevoie să fie conectate la o priză de curent, unele funcționează pe baterii sau acumulatori pentru 1-2 săptămâni sau aproximativ 20 de folosiri.

De obicei cele care funcționează prin conectare la o priză de curent au un rezervor de lichid mai mare și mai multe reglaje pentru intensitatea jetului, dar nu sunt deloc portabile.

Irigatoarele orale care funcționează pe baterii sau acumulatori sunt portabile (le puteți lua și în concediu) dar au rezervoare pentru lichid mai mici și au mai putine reglaje pentru intensitatea jetului de lichid.

Am scris un articol mai pe larg pe care îl puteți citi despre ce ar fi mai folositor ața dentară sau irigatorul oral.

Ambele tipuri de irigatoare se folosesc deasupra chiuvetei.

Principiul de funcționare este foarte simplu: se umple rezervorul cu apă sau apă de gură sau jumate apă/jumate apă de gură (recomandabil deoarece se formează mai puțină spumă) și se îndreaptă vârful irigatorului spre marginea gingiei și între dinți și se plimbă până ce toate spațiile interdentare și linia gingiei sunt clătite.

Waterpik Power Flosser

Waterpik Power Flosser - Dr. Ionescu Alexandru, Targu-Jiu

Acest dispozitiv e prevăzut cu un vârf subțire care vibrează și care este introdus în spațiul interdentar pe care îl curață prin aceste mișcări vibratorii și un potențial efect de cavitație.

Dispozitivul folosește o baterie simplă pentru a funcționa, însă consumul fiind mic, este suficient pentru a-i asigura o utilizare îndelungată.

Vârfurile sunt inlocuibile și se cumpără separat.

Waterpik Sonic Fusion

Waterpik Sonic Fusion - Dr. Ionescu Alexandru Târgu-Jiu

De fapt acest dispozitiv este o periuță electrică sonică și un irigator oral în același timp.

Sonic Power combină puterea unei periuțe electrice cu vibrații sonice cu eficacitatea dovedită a irigatoarelor orale Waterpik.

Cu acest dispozitiv te poți spala pe dinți și curată spațiile interdentare în același timp. Eficacitatea Sonic Fusion este destul de bună pentru ca acesta combină efectul de cavitație al periuțelor sonice cu puterea de curățare interdentară a irigatoarelor orale.

Cam asta este tot ce ar trebui sa știți ca pacient despre ața dentară. Dacă aveți întrebări nu ezitați să le puneți folosind formularul de comentarii de mai jos. Vă ajut cu drag cât pot de bine.

Referințe:

Dental Floss - Wikipedia.org


Autor: Dr. Ionescu Alexandru

Cabinet stomatologic în Targu-Jiu situat pe Strada 9 Mai, nr. 44bis ce vă oferă servicii stomatologice complete ca terapia cariilor, endodontie, protetica, chirurgie dentara, igienizare si profilaxie de o inalta calitate.

Comentarii la “Ața dentară: Ce este, cum se folosește și tot ce trebuie sa știi”