Parodontoza: Cauze, Simptome si Tratament

Parodontoza: Cauze, Simptome si Tratament

Parodontita marginala, parodontoza sau boala parodontală reprezintă inflamația țesuturilor de susținere a dinților și este o leziune ireversibilă, care în timp duce la pierderea dinților de pe arcadele dentare. Parodontita este faza evolutivă și/sau complicația gingivitei.

Dinti afectati de parodontoza (boala parodontaala) Credit imagine: societateaparodontologie.ro

Simptome

  • mirosul neplăcut ( halena) în special dimineața, dar și în timpul zilei.
  • sângerare la periajul dinților (poate lipsi).
  • dinții se pot la mobiliza la atingerea cu degetul sau chiar cu limba în formele avansate.
  • pacientul observă rădăcinile dinților “dezvelite” de gingie.
  • unii dinți din “față” par mai alungiți decât ceilalți.
  • gingia din jurul dinților poate deveni congestionată , de culoare roșu aprins spre violet , lucru care se asociază cu apariția durerii.
  • depuneri de tartru, placă bacteriană și resturi alimentare.
  • hiperestezie dentară (sensibilitate exagerată a dinților la diferențe de temperatură / consistență a alimentelor ingerate etc. ).

Tratament

Tratamentul are ca obiectiv încetinirea evoluției bolii și controlul factorilor etiologici printr-o monitorizare de către medicul dentist și printr-un efort susținut de către pacient asupra igienei orale.

Lipsa tratamentului va accentua evoluția bolii și a pierderii dinților în scurt timp cu complicații ulterioare asupra procesului alveolar prin imposiblitatea protezării fixe, mobilizabile pe implante, sau mobile. Prin tratament se urmărește susținerea cât mai mult timp a dinților pe arcada.

Tratamentul se efectuează întodeauna și de pacient prin igiena orala. Lipsa de motivație de igienă orală a pacientului implică decizia medicului spre anularea tratamentului.

Tratamentul este controversat în literatura de specialitate. “Implantologia Dentară” recomanda ca tratament extracția și inserarea de implante, în schimb Parodontologia recomanda tratamentul conservator de susținere a dinților in funcție de evoluția bolii.


Autor: Dr. Ionescu Alexandru

Cabinet stomatologic în Targu-Jiu situat pe Strada 9 Mai, nr. 44bis ce vă oferă servicii stomatologice complete ca terapia cariilor, endodontie, protetica, chirurgie dentara, igienizare si profilaxie de o inalta calitate.

Comentarii la “Parodontoza: Cauze, Simptome si Tratament”