Rolurile salivei pentru organism și sănătate

Rolurile salivei pentru organism și sănătate

V-ati intrebat vreodata la ce ne foloseste saliva, care sunt rolurile acestui lichid din cavitatea bucala, cum apare sau din ce este compus?

Ei bine, rolurile salivei sunt complexe si nu se limiteaza doar la cavitatea orala ci influenteaza buna functionare a intregului organism.

Ce este si de unde apare saliva?

Saliva este un lichid fiziologic, incolor, transparent sau translucid, putin filant (se scurge fara a se diviza in picaturi), are gust fad si este aproape inodor.

Se formeaza prin amestecarea produsului de secretie al celor trei glande mari: parotida, sublinguala si submaxilara, precum si a numeroaselor glande mici din mucoasa bucala.

Aceste glande mari, produc diferite cantitati si tipuri de saliva care ajung in cavitatea orala prin ducte salivare.

Glanda parotida produce saliva fluida si bogata in fermenti. Este saliva de masticatie si digestie (25% din totalul secretiei totale de saliva).

Glanda submaxilara produce saliva sero-mucoasa care umezeste limba, este saliva de gustare (70% din totalul secretiei totale de saliva).

Glanda sublinguala produce saliva filanta, vascoasa, cu mult mucus, este saliva de deglutitie (5% din totalul secretiei totale de saliva).

Ce contine saliva?

Asa cum probabil va ganditi, saliva este in principal constituita din apa 99,4%. La aceasta se adauga reziduu uscat 0,6% (substante organice si anorganice).

Cantitatea de saliva

Depinde de cantitatea si de calitatea alimentelor ingerate. Cea mai multa saliva este secretata in timpul alimentatiei. In medie, se secreta 1 litru de saliva in 24 de ore.

Rolurile salivei in organism

1.Inmoaie alimentele, ajuta masticatia si formeaza bolul alimentar

Prin sfarmarea alimentelor si prin impregnarea acestora cu saliva, se formeaza bolul alimentar.

2.Ajuta deglutitia.

Bolul alimentar format este lubrifiat si este impins in esofag si stomac, prin miscari de deglutitie, usurate fiind de lichidul salivar.

3.Stimuleaza senzatia gustativa (simtul sapid). Pentru aparitia gustului trebuie excitati mugurii gustativi de pe limba. Doar in prezenta apei, prin dizolvare, substantele pot ajunge in acesti muguri.

4.Articularea cuvintelor - rol in fonatie. Fara saliva, am avea dificultati la vorbire. Rolul acesteia este de a umezi partile moi permitand astfel alunecarea lor.

Un rol foarte important ii revine mucinei din saliva care lubrifiaza si umecteaza partile moi ajutand astfel vorbirea, masticatia si deglutitia.

5.Mentine echilibrul hidric al organismului.

In deshidratari severe (arsuri severe, febra, varsaruri) debitul salivar scade mult (sub 0,13ml/min) si apare senzatia de gura uscata, ce va declansa senzatia de sete.

6.Rol antimicrobian, de aparare.

Lizozimul, prezent in saliva este o enzima bactericida care distruge streptococii, stafilococii si cicatrizeaza ranile.

7.Rol excretor, de eliminare.

Prin saliva se elimina deseurile metabolice (uree, amoniac, creatinina), virusuri (al oreionului, ai grupei). In cazul intoxicatiilor cu metale grele (plumb, mercur) sarurile acestor metate apar in saliva.

8.Rol in digestia chimica.

Amilaza salivara (enzima) digera amidonul si glicogenul din alimentele preparate termic (coapte, prajite, fierte).

9.Rol de lavaj, de curatare.

Resturile alimentare de la nivelul dintilor si mucoase bucale trebuie indepartate. In caz contrar , prin degradarea lor vor rezulta acizi ce vor eroda smaltul dintilor si vor favoriza formarea placii bacteriene.

Bacteriie indepartate de saliva , ajung in stomac si vor fi distruse de acidul clorhidric al acestuia.

10.Protejeaza structurile orale impiedicand formarea cariilor

Datorita substantelor continute, saliva formeza un film protector la nivelul structurilor bucale, protejandu-le astfel de microbi, substante toxice (din fumul de tigara). Mucusul din saliva impiedica decalcifierea dintilor, creste rezistenta la carii si asigura remineralizarea leziuniilor carioase deja existente (prin mineralele care le contine).

Deficientele cantitative si calitative de saliva

Cantitatea redusa a salivei poate provoca xerostomie - gura uscata. Acesta afectiune poate aparea in cazul unor boli , din cauza consumului de medicamente sau in cazuri de deshidratare extrema.

Neplacerile cauzate de xerostomie sunt:

  • inflamatie gingivala si respiratie neplacuta( se dezvolta flora bacteriana ca urmare a debitului salivar scazut si a scaderii concentratiei de factori bactericizi)
  • cresterea riscului de carii (saliva prea acida, fluor insuficient) si a bolilor parodontale
  • afectarea gustului si a vorbirii

Pentru stimularea productiei de saliva evitati cafeau, ceaiul, produsele sarate sau dulci si incercati sa consumati apa cat mai multa. Anumite alimente va pot ajuta pentru a produce o saliva sanatoasa si suficienta cantitativ:

  • fructe: mere si citrice
  • mancarurile usor condimentate, piperate
  • legumele ce se mesteca mai greu — castraveti, morcovi
  • branza

Dupa cum vedeti, saliva are un rol crucial in mentinerea sanatatii dentare si generale si orice afectiune care perturba echilibrul acesteia ne afecteaza. De aceea este foarte important sa luam masurile de precautie necesare pentru a ne asigura un flux salivar sanatos si suficient cantitativ.

Nu uitati, daca cautati un medic stomatolog in Targu-Jiu, nu ezitati sa ma contactati.


Autor: Dr. Ionescu Alexandru

Cabinet stomatologic în Targu-Jiu situat pe Strada 9 Mai, nr. 44bis ce vă oferă servicii stomatologice complete ca terapia cariilor, endodontie, protetica, chirurgie dentara, igienizare si profilaxie de o inalta calitate.

Comentarii la “Rolurile salivei pentru organism și sănătate”