In acest articol veti gasi cateva cuvinte pentru parinti despre molarul de 6 ani, prima maseluta permanenta a oricarui copil si, alaturi de caninii permanenti, cei mai importanti dinti de-a lungul vietii.
Generalitati despre molarul de 6 ani, prima maseluta permanenta
Lucrand si cu copii in ultimii 5 ani am observat un lucru destul de ingrijorator. Acest lucru se refera la unii parinti si mai ales la gradul lor de educatie si informare medicala. Vorbesc aici despre stomatologie, intrucat alte domenii ale medicinei nu sunt de competenta mea.
Mi se pare ingrijorator faptul ca in aceasta era a informaticii in care orice fel de informatie este disponibila la cateva click-uri distanta, inca avem multe carente de ordin informativ, in special referitor la sanatate, lucrul care ar trebui sa ne preocupe cel mai mult.
In fine, nu vreau sa imi asum rolul de lup moralist, ci mai degraba vreau ca acest articol sa constituie o sursa de informare pentru parintii de copii tineri. Si vreau sa ma refer azi la primele maselute permanente care erup la copii in jurul varstei de 6 ani. La unii copii erup mai precoce, la 5 ani, la unii mai tardiv, la 7–8 ani, important este sa erupa si sa le pastram sanatoase. Perioada de eruptie poate varia, insa nu este nici un motiv de ingrijorare daca erupe de 5 ani sau la 7 ani,
Am observat la un procent ingrijorator de mare de parinti faptul ca nu stiu ca acest molar de 6 ani, caci asa se numeste, erupe pe arcada pe un loc liber, in spatele maselutelor de lapte. Mai pe romaneste nu cade nici un dinte ca sa erupa el.
Eruptia molarului de 6 ani si importanta lor
Acelasi mare procent de parinti, unii dintre ei chiar atenti la dentitia si sanatatea orala a copiilor lor considera ca “necazand” nici un dinte atunci cand erupe molarul de 6 ani, acesta este tot un molar de lapte, si este tratat cu aceasi indiferenta ca si ceilalti dintisori de lapte, adica la sacrificiu : “Lasa ca oricum se schimba. Daca doare indesam copilul cu Nurofen sirop, jumatati de algocalmin, aspirina, etc.” Poate parea un limbaj dur insa este ceea ce vad in cabinet. Nu judec pe nimeni. Fiecare isi creste odrasla cum considera, insa cum am spus, este de datoria mea ca medic stomatolog sa informez despre lucruri care stau in competenta mea. Fiecare parinte face ce doreste cu informatiile din acest articol si de pe acest blog.
Sa revenim putin la molarul nostru de 6 ani. Cum spuneam acesta, de fapt acestia, 4 in total, cate unul pe fiecare hemiarcada (1 jos dreapta, 1 jos stanga, 1 sus dreapta, 1 sus stanga) alaturi de caninii permanenti sunt cei mai importanti dinti permanenti de-a lungul vietii, avand cea mai buna implantare osoasa. Lasand la o parte protetica, adica lucrarile dentare, de care aproape toti avem nevoie la un moment dat in viata, in special mai spre batranete, acesti molari de 6 ani definesc ocluzia micutului, adica felul in care inchide gura. Prin contactul dintre molarul de 6 ani inferior si cel superior de pe aceasi parte, precum si prin contactul dintre molarii de 6 ani de pe cealalta parte se creaza o stabilitate ocluzala care ghideaza ocluzia pentru toti ceilalti dinti permanenti.
Pierderea la o varsta frageda a acestor molari duce la probleme ocluzale serioase de-a lungul vietii de la care deriva o pleiada de alte probleme, nu numai dentare. Vom vorbi despre lucrurile acestea mai tarziu in alte articole. Tot la aceasta varsta putem vorbi despre protectia acestori molari prin sigilare, o manopera non-invaziva si netraumatica pentru copil prin care se poate realiza protectia de carii a acestor molari de 6 ani, dar si a molarilor de lapte (la o varsta mai frageda). Mai multe despre sigilare vom vorbi in articolul urmator.
Concluzii despre molarul de 6 ani
Ca o concluzie mare atentie parinti in jurul varstei de 5–7 ani la acesti molari. Acestia trebuie protejati si ingrijiti extrem de bine pentru a asigura un echilibru copilului dvs. din punct de vedere stomatologic. Ma intalnesc in fiecare zi cu persoane de o anumita varsta speriate de moarte de stomatolog dinainte de 89 unii chiar si dupa. Nu faceti acelasi lucru cu copilul dvs. Mergeti la controale regulate, macar o data pe an, obisnuiti copilul cu medicul stomatolog, informati-va si vegheati la igiena orala a copiilor dvs. Daca nu stiti, cititi, daca nu gasiti informatia, noi medicii stomatologi va stam la dispozitie pentru orice informatie in cabinetul stomatologic din Targu-Jiu, pe mail, pe Twitter, pe Facebook. Tot ce trebuie sa faceti este sa intrebati.
Comentarii la “Prima măseluță permanentă sau molarul de 6 ani”