Ața dentară sau irigator oral? Ce să aleg? Care e mai bun?

Ața dentară sau irigator oral? Ce să aleg? Care e mai bun?

Primesc foarte des intrebari referitoare la spatiile greu accesibile prin periaj dentar si am constatat ca destul de putini pacienti sunt la curent cu modalitatile de curatare ale acestor spatii. Ma refer la spatiile dintre dinti, de sub corpurile de punte ale lucrarilor dentare, sau chiar zone greu accesibile la nivelul molarului 3.

Ata dentara. De care ata dentara alegem si cum o folosim?

Desi exista si alte modalitati de curatare a spatiilor interdentare, cum ar fi periutele interdentare, ata dentara clasica este considerata cea mai utila metoda de igienizare a acestor spatii. Aceasta se foloseste pentru a curata atat spatiul interdentar, cat si suprafata fiecarui dinte.

Ata dentara - Cum se foloseste si de care sa alegem

Un exemplu bun de ata dentara este prezentat in imaginea de mai sus. Este o ata dentara necerata, produsa de firma elvetiana Edel White. In prezenta salivei isi mareste putin diametrul (de aici si denumirea de “expanding”) si datorita acestei proprietati curata foarte bine spatiile interdentare. Aceasta ata dentara face parte din una din cele doua categorii de ate dentare, in functie de forma: cilindrica si plata. De obicei ata dentara cilindrica este necerata, iar cea plata este cerata.

Ata dentara cilindrica se foloseste in spatiile dentare relativ mari. Unde aceasta nu are loc, in spatiile foarte inguste se foloseste ata dentara plata, cerata.

Ce este irigatorul oral si cum se foloseste?

Irigatorul oral este un aparat care directioneaza un jet de lichid (apa normala sau solutie antiseptica) in directia in care este indreptat. Poate astfel sa elimine foarte bine resturile alimentare ramase pe dinti, la nivelul gingiei, sau chiar si intre dinti (insa la acest nivel nu este la fel de eficient ca si ata dentara).

Un astfel de aparat este excelent pentru prevenire bolii parodontale, sau parodontita marginala si va ajuta foarte mult daca suferiti de gingivita (sangerarea gingiilor datorata inflamatiei acesteia). Majoritatea irigatoarelor orale au mai multe setari de putere de la foarte slab la foarte puternic, acestea reflectandu-se in puterea jetului.

Irigatorul oral prezinta un rezervor, care poate fi umplut cu apa de la robinet / apa plata sau cu solutii antiseptice.

Ca si mod de folosire e destul de simplu: umpleti rezervorul de lichid, pozitionati capatul activ al aparatului spre zona dentara care doriti sa o igienizati, va pozitionati capul deasupra chivetei, intrucat veti stropi in jurul dvs. si porniti aparatul. Majoritatea irigatoarelor sunt prevazute cu un timer la 2 minute, dupa care aparaul se opreste singur.

Irigator oral - cum se foloseste si cum arata

Un aspect care trebuie luat in consideratie este acela ca irigatoarele orale sunt de doua feluri:

  • irigatoare orale wireless (fara fir)
  • irigatoare orale cu conectare la priza

Acestea din urma, evident, necesita pentru functionare o priza in apropierea chivetei in care realizati igienizarea dentara. Cele wireless functioneza fara fir, cu acumulator. O incarcare completa asigura irigatorului o functionare de aproximativ 2 saptamani la 2 utilizari pe zi.

Nu uitati, daca cautati un medic stomatolog in Targu-Jiu, nu ezitati sa ma contactati.


Autor: Dr. Ionescu Alexandru

Cabinet stomatologic în Targu-Jiu situat pe Strada 9 Mai, nr. 44bis ce vă oferă servicii stomatologice complete ca terapia cariilor, endodontie, protetica, chirurgie dentara, igienizare si profilaxie de o inalta calitate.

Comentarii la “Ața dentară sau irigator oral? Ce să aleg? Care e mai bun?”